Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Yin yoga is een relatief nieuwe vorm van yoga die steeds populairder wordt. Het is een rustige, meditatieve vorm van yoga die zich richt op het rekken en ontspannen van de diepere weefsels in het lichaam, zoals de gewrichten, ligamenten en pezen. In tegenstelling tot andere vormen van yoga, die zich richten op het versterken van de spieren, ligt de focus bij yin yoga op het versterken van de gewrichten en het bindweefsel. 

Hoe werkt Yin Yoga?

Yin Yoga gaat uit van het beginsel van Yin en Yang. Waarbij yang staat voor de dag, de actie, de warmte en spierkracht. Yin staat voor de nacht, verdieping, ontspanning, verkoeling en energieopbouw.

Yin Yoga bestaat uit zittende en liggende houdingen waarin je een stretch of compressie opzoekt in je lichaam. De houdingen hou je iets langer aan, meestal tussen de 3 en 5 minuten. De houdingen richten zich op de diepere weefsels in het lichaam, met name je bindweefsel, ook wel fascia genoemd. Je gebruikt geen spierkracht om in de houdingen te blijven, maar je ontspant je spieren juist zoveel mogelijk. Dit geeft het bindweefsel de kans om zich te rekken en te versterken.

De houdingen worden aangepast aan jouw lichaam. Ieder lichaam is uniek en bij deze vorm van yoga neem je echt de tijd om te voelen welke houding voor jou het beste werkt.

Waarom is deze yoga zo goed voor je?

Yin yoga heeft talloze voordelen voor het lichaam en de geest. Hieronder volgen een aantal van de belangrijkste voordelen:

Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit

Door de houdingen regelmatig te oefenen, kun je je flexibiliteit en mobiliteit verbeteren. De langdurige houdingen helpen om de gewrichten te openen en de doorbloeding te stimuleren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stijfheid en pijn.

Yin yoga richt zich specifiek op het bindweefsel in het lichaam. Dit kan helpen bij het versterken van de gewrichten en het voorkomen van blessures. Het bindweefsel is minder elastisch dan de spieren, waardoor het belangrijk is om het regelmatig en rustig te stretchen en te versterken.

Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit

De rustige, meditatieve houdingen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Hierdoor kun je je meer ontspannen en in het moment zijn. Het helpt daarmee om meer mindful te zijn en je minder te laten afleiden door je gedachten waardoor je beter kunt slapen.

Verbetert je energie

In de traditionele Chinese geneeskunde worden meridianen gezien als energiekanalen in het lichaam die zorgen voor de circulatie van levensenergie, ook wel bekend als ‘Qi’ of ‘Chi”. Yin yoga maakt gebruik van de kennis van deze meridianen om de energiestroom in het lichaam te bevorderen en te harmoniseren.

De houdingen van de yin yoga stretchen niet alleen het bindweefsel, maar ook de daarin gelegen meridianen. Door regelmatig yin yoga te beoefenen en daarmee de meridianen te stimuleren, kan de energiebalans in het lichaam verbeterd worden. Hierdoor kunnen fysieke en emotionele blokkades opgeheven worden.

Online Yin Yoga lessen

In mijn webshop kun je een bundel van vijf lessen aanschaffen!

Vijf online Yin Yoga lessen voor de vijf elementen metaal, water, aarde, hout en vuur uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).