Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Van 13 t/m 17 november 2023 is het weer de week van de werkstress. We hebben er allemaal wel eens last van: stress. Op zich hoeft stress niet slecht te zijn, het helpt je om te focussen en om energie vrij te maken om de dingen te doen die je wilt doen. Te veel stress is echter niet goed. Het kost je veel energie en het kan op den duur allerlei vage en vervelende klachten geven. Gelukkig kun je wel iets doen om je stress te verlagen. Hieronder geef ik je een paar tips om jouw stress te verminderen.

Doe ademhalingsoefeningen

Een van de snelste manieren om stress te verminderen, is door bewust adem te halen. Adem in door je neus en adem zo langzaam mogelijk uit. Uitademen kan door je neus, maar als het lastig is om je uitademing te verlengen, blaas dan heel zachtjes uit door je mond. Het verlengen van je uitademing helpt bij het ontspannen.

Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen stress. Het helpt je lichaam om endorfine vrij te geven. Endorfine geeft je een fijn gevoel. Als je dan ook nog naar buiten gaat om te bewegen, dan helpt het daglicht je om je beter te voelen. Beweeg het liefst dagelijks en kies iets dat je leuk vindt. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen of bijvoorbeeld yoga of pilates.

Eet gezonde voeding

Wat je eet, heeft invloed op je stemming en stressniveau. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volkorenproducten. Vermijd overmatig cafeïne en suiker, omdat deze stoffen je stressniveau kunnen verhogen. Probeer ook het aantal eetmomenten per dag te verminderen. Iedere keer dat je eet is een stress-moment voor je lichaam omdat je immuunsysteem moet controleren of dat voedsel wel veilig is en geen pathogenen bevat.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor het verminderen van stress. Tijdens je slaap herstelt je lichaam. Zorg voor een regelmatig slaapschema en creëer een ontspannende slaapomgeving. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan. Dit activeert je brein te veel, terwijl je juist moet ontspannen om in slaap te vallen.

Bewaak je tijd met timemanagement

Het organiseren van je tijd en taken kan helpen om stress te verminderen. Maak onderscheid tussen de dingen die voor jou belangrijk zijn en de dingen die vooral voor een ander belangrijk zijn. Kijk naar wat urgent is en wat niet urgent is. Bepaal prioriteiten en zorg ook voor korte pauzes tussen de verschillende activiteiten om weer op te laden.

Beoefen mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie zijn effectieve technieken om stress te verminderen. Ze helpen je om in het moment te leven en je gedachten te kalmeren. Vind je mediteren lastig, google dan eens naar een app om je daarbij te helpen. Of loop eens een paar keer mee met de Mind-Walk: mindful buiten wandelen, twee vliegen in één klap.

Doe leuke dingen

Bij stress en de vermoeidheid die daarvan vaak het gevolg is, gaan we vaak de leuke dingen als eerste uit onze agenda schrappen. Terwijl die juist zo belangrijk zijn om je batterij weer op te laden en de stress te verminderen. Maak dus echt tijd in je agenda voor de leuke dingen in het leven. Wellicht is dat voor jou een boek lezen, een legpuzzel maken, handwerken, koken, muziek maken of in de tuin werken. Het maakt niet uit, als jij het maar leuk vindt.

Praat over je stress

Als je veel stress ervaart door je werk, praat daar dan over met je werkgever. Stress kan echter ook door je privésituatie ontstaan. Ook in dat geval is het belangrijk om hierover te praten, bijvoorbeeld met een vriendin of met je partner. Soms zijn er mogelijkheden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

Als je merkt dat het je zelf niet lukt om iets aan je stress te doen, zoek dan professionele hulp! Ik kan je daarbij helpen met alle hiervoor genoemde punten. In een gratis inzichtsessie kunnen we kijken waar voor jou de nadruk ligt en hoe een vitaliteitstraject er voor jou uit zou kunnen zijn. Dit is altijd persoonlijk en maatwerk.