Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Zo nu en dan een beetje stress is prima. Bijvoorbeeld vlak voor een sportprestatie is het prima als je stress-systeem reageert. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog zodat er meer bloed naar je spieren gaat, je bloedsuikerspiegel stijgt zodat er meer brandstof voor je spieren is en je concentratie verbetert. Kortom, je staat alert aan de start om een goede prestatie neer te zetten.

Stress wordt chronisch als je na een stressvolle situatie niet de tijd neemt om te herstellen. We zijn zo gewend aan stress, dat we vaak zelf niet in de gaten hebben dat we gestrest zijn. Bij oorzaken van stress wordt vaak aan een drukke baan gedacht of de combinatie werk en gezin. Maar ook het ontbreken van bezieling, sociale contacten of een gezonde levensstijl kan chronische stress geven. Je bent zelf de belangrijkste oorzaak van je stress. Stress ontstaat als jouw draagkracht (wat je aan kunt) niet meer in balans is met jouw draaglast (stressvolle omstandigheden). Als je iets aan je stress-niveau wilt doen zult je eerst moeten kijken of jouw draagkracht te laag is óf dat je draaglast te hoog is geworden.

Jouw draagkracht wordt gevormd door je innerlijke kracht, je bezieling en motivatie. Eet je gezond? Neem je genoeg rustmomenten? Ben je bezig met dingen die je energie geven? Heb je leuke sociale contacten? Allemaal onderwerpen die je draagkracht beïnvloeden.

Jouw draaglast wordt gevormd door alle taken die op je to-do-lijstje staan en de gedachten die je daar vervolgens over hebt. Het kan dat je gewoon teveel op je actielijst hebt staan en dat je wellicht iets moet gaan delegeren. Maar misschien wil je wel alles te goed doen, of vind je dat jij de enige bent die een bepaalde taak op de juiste manier kunt uitvoeren. Of vind je het moeilijk om nee te zeggen.

Bij een langdurige onbalans tussen je draagkracht en je draaglast ontstaat chronische stress. Chronische stress kan allerlei problemen geven. Denk aan slaapproblemen, moeite hebben met concentratie, te veel gaan eten of juist maaltijden overslaan, vermoeidheid, kort lontje krijgen.