Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Dank voor je informatie Jolanda, ik ga het eerst zelf proberen. Dat zei ze. En dat is natuurlijk haar goed recht. Regelmatig krijg ik na een yogales of een Mind-Walk vragen van mensen over klachten die ze hebben. En dan vertel ik wat ze wellicht kunnen doen. Soms vermoed ik dat er meer speelt en geef ik aan dat ze ook een keertje bij mij langs kunnen komen.

Het lastige is dat “proberen” eigenlijk niet bestaat. Ik heb een kleine oefening voor je daarvoor!

Waarschijnlijk zit je nu op een stoel dit berichtje te lezen. Zo ja, probeer dan maar eens op te staan.

Hoe voelt dat om te proberen op te staan? En wat voor resultaat geeft je dat?
Er zijn twee mogelijkheden:

  • Je bent gaan staan, dan heb je niet zozeer geprobeerd op te staan, maar je bent daadwerkelijk gaan staan. Actie genomen dus.
  • Je zit nog steeds en “dus” ben je nog waar je was en is er niets gebeurd. Proberen te gaan staan helpt niet met het gaan staan.

Hetzelfde blijven doen en iets anders verwachten
Als je ergens tegen aan loopt in je leven en je blijft hetzelfde doen als wat je altijd al deed, dan zul je steeds tegen hetzelfde aan blijven lopen. Als je iets wilt veranderen zul je ook echt iets moeten gaan doen! In actie komen. Met “proberen” kom je er niet. Feitelijk geef je daarmee aan dat je het niet echt nodig vindt om iets te gaan veranderen. Je houdt een soort slag om de arm.

Wat helpt dan wel?
Een voorbeeldje. Stel je zegt tegen jezelf dat je wilt gaan proberen om vaker te gaan wandelen.
Verander zo’n zin in een hele concrete, haalbare en meetbare actie. Bijvoorbeeld: vanaf aanstaande maandag ga ik op maandagochtend en woensdagochtend om 8 uur een half uur wandelen. Zet dit vervolgens ook in je agenda en zeg het vooral ook tegen mensen om je heen. Misschien kun je ook iemand vinden om samen mee te gaan. Als extra kun je ook de avond ervóór je wandelschoenen al in de gang klaarzetten, zodat je in de ochtend geen enkele belemmering meer hebt om te gaan.