Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Afgelopen week heb ik het boek “Wanneer je lichaam nee zegt” van Gabor Maté gelezen. Een indrukwekkend boek waarin hij vragen beantwoord als “Kunnen ervaringen uit onze jeugd doorwerken in onze gezondheid als we eenmaal volwassen zijn”. Hij geeft duidelijk aan hoe (verborgen) stress gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Onderdrukken emoties geeft stress aan je lichaam
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met bepaalde karaktereigenschappen meer kans hebben om chronische ziektes te krijgen. Eén van zijn bevindingen is dat vooral het onderdrukken van emoties, en dan met name boosheid, een grote risicofactor is voor ziekte. Aan de andere kant is een ongebreidelde uiting van een emotie als boosheid ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van jezelf én je omgeving.

Dr. Maté geeft aan dat het belangrijk is om “emotioneel competent” te zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat je het vermogen moet hebben om je emoties te voelen en dat je je er van bewust moet zijn wanneer je stress ervaart. Ook is het belangrijk dat je je emoties op een effectieve manier kunt uiten en daarmee je behoeften en emotionele grenzen aan kunt geven.

Het komt er min of meer op neer dat als je niet op een juiste manier met je emoties omgaat, je lichaam stress ervaart. Dit kan leiden tot een verstoring van de homeostase en uiteindelijk leiden tot een slechte gezondheid. Volgens Dr. Maté zijn we ons vaak niet bewust van het onderdrukken van onze emoties doordat het vaak patronen zijn die we al als kind ontwikkeld hebben.

Makkelijk leesbaar
Het is een makkelijk leesbaar boek dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast staan er veel verhalen in over patiënten die Dr. Maté begeleid heeft in zijn eigen praktijk. Hij eindigt zijn boek met zeven elementen van genezing die helpen bij het ontwikkelen van onze emotionele competentie.

Overigens geeft Dr. Maté ook op diverse plekken in het boek aan dat het uiteraard niet zo is dat iedereen die zijn emoties onderdrukt ziek wordt en dat het ook niet zo is dat het “dus” je eigen schuld is als je een chronische ziekte hebt. 

Vermoed je dat jouw lichamelijke klachten wellicht ook een verband hebben met stress? Wellicht is het dan nu het moment om daar iets aan te gaan doen. Neem gerust contact met mij op om te bespreken wat ik daarbij wellicht voor jou kan betekenen. Je bent het waard!