Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Waar je aandacht is, daar gaat je energie naar toe. Ook wel omschreven als: wat je aandacht geeft groeit. Je herkent het misschien wel: als je overweegt om een rode jas te kopen zie je opeens overal mensen met een rode jas lopen.

Zo gaat het ook met gedachten over jezelf. Als je het idee hebt dat je niet goed genoeg bent, dan zie je om je heen alleen maar “bewijzen” voor al die dingen die jij niet goed genoeg gedaan hebt. Alles wat je wél goed gedaan hebt zie je niet. Ook complimentjes gaan dan langs je heen en je hoort alleen woorden die jij zelf interpreteert als kritiek.

Emotie is energie in beweging.  Al die gedachten over jezelf geven emoties. Als je negatief over jezelf denkt kun je daar verdrietig door worden. Dit geeft ook stress in je lichaam. Je krijgt dus niet alleen stress doordat je teveel op je actielijstje hebt staan, maar ook door negatieve gedachten over jezelf. Overigens kunnen gedachten natuurlijk ook fijne emoties oproepen. Als je terugdenkt aan je vakantie voel je misschien direct ook weer de ontspanning die je in de vakantie had.

Ons zenuwstelsel reageert op stress. In mijn yogalessen, maar ook tijdens mijn coaching sessies, heb ik het vaak over het parasympatische- en sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel wordt ook wel het gaspedaal genoemd, dit wordt actief als jij actief bent. Het parasympatische zenuwstelsel is de tegenhanger, dit wordt ook wel de rem genoemd en dit zorgt voor rust en herstel in je lichaam.

Ons zenuwstelsel heeft direct invloed op onze hartslag. Bij actie gaat onze hartslag wat omhoog en bij ontspanning gaat hij wat omlaag. De mate waarin onze hartslag meebeweegt wordt ook wel hartritmevariabiliteit (HRV) genoemd.

Hartritmevariabiliteit zegt iets over veerkracht. Ook onze ademhaling heeft invloed op onze hartslag. Bij een inademing gaat onze hartslag ietsje omhoog en bij een uitademing ietsje omlaag. Als je ademhaling en hartslag op een rustige en vloeiende manier met elkaar meebewegen, noemen we dat coherent. Deze coherentie zorgt voor meer energie in je lichaam en voor verlaging van de stress waardoor je veerkracht toeneemt.

Heartmath Stress Reductie programma
Met het Heartmath Stress Reductie programma wordt deze coherentie inzichtelijk gemaakt én verbeterd. Hierdoor vermindert je stress en kun je beter met stressvolle situaties omgaan. Hiervoor wordt tijdens de coaching ook gebruik gemaakt van apparatuur die je hartslag en ademhaling meet en interpreteert. Met verschillende oefeningen kun je vervolgens de coherentie verbeteren en zo je stressniveau verminderen.