Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Schuldgevoelens
Vaak hebben mijn klanten de zorg over ouder wordende ouders. Daarbij komen schuldgevoelens vaak ter sprake. Je kunt je schuldig voelen om iets dat je gedaan hebt en beter niet had kunnen doen. Maar het kan ook zo zijn dat je je schuldig voelt om de dingen die je juist niet gedaan hebt.

Schuldgevoelens ontstaan als iets in strijd is met jouw eigen normen en waarden, de overtuigingen die je hebt. Bijvoorbeeld bij de overtuiging dat een goede dochter iedere week op de koffie gaat bij haar ouders, kun je je schuldig voelen als je een keer het wekelijkse bezoekje overslaat.

In principe is zo nu en dan een schuldgevoel helemaal niet erg, het heeft een sociale functie en het zorgt er ook voor dat je je gedrag positief beïnvloed. Bijvoorbeeld je schuldig voelen omdat je de lekkere koekjes die je in huis had gehaald voor de visite allemaal opgegeten hebt, is geen probleem. Het helpt je om dit een volgende keer toch maar niet meer te doen.

Schuldgevoelens bij de zorg om naasten
Schuldgevoelens zijn wél een probleem als je eigenlijk helemaal niets verkeerd doet en je door je schuldgevoelens steeds meer gaat aanpassen en jezelf voorbij loopt. Dit levert veel stress op en vreet daardoor energie. Dit zie ik vaak bij de zorg om ouders of partners.

Schuldig voelen…..

  • door het besluit om de partner of ouder te verhuizen naar een verzorgingshuis
  • omdat je “maar” één keer per week bij je moeder op bezoek gaat
  • omdat je een keer een ochtendje iets voor jezelf wilt doen, terwijl je partner dan alleen thuis zit
  • omdat je door alle drukte maar even snel bij je vader langs geweest bent om zijn was te brengen terwijl je weet dat hij de hele dag in zijn eentje zit
  • omdat je de pijn en het verdriet van je naaste niet kunt oplossen

Voorbeelden die je misschien wel bij jezelf herkent.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel
Schuldgevoelens ontstaan vaak door een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je verantwoordelijk voelen voor de ander en dus ook vinden dat jij alles moet doen om het de ander naar zijn of haar zin te maken.
Schuldgevoelens zeggen ook iets over de band die je met iemand hebt. Je hebt sneller en meer last van schuldgevoelens bij iemand waar je meer om geeft.

Wat kun je doen bij dit soort schuldgevoelens?
Blijf goed voor jezelf zorgen en bepaal je eigen grenzen. Natuurlijk is het fijn als je iemand kunt helpen. Maar dit mag niet ten koste gaan van jezelf. Want wat heeft jouw naaste er aan als jij zelf ziek wordt door alle stress die het zorgen voor de ander oplevert? Dus zorg voor je ontspanning en blijf bewegen.

Maak het bespreekbaar. Als je merkt dat het zorgen te zwaar is en jij steeds meer schuldgevoelens ervaart, praat erover met de persoon in kwestie. Check ook eens bij jezelf of jouw overtuigingen wel redelijk zijn en kloppen. Misschien denk je dat je moeder van jou verwacht dat je iedere week de ramen komt zemen, terwijl ze het eigenlijk vooral fijn vindt om jou even te zien.

Als je er met jouw naaste niet uitkomt, zoek dan iemand anders om hier over te praten.

Onderzoek ook eens of alles wat jij voor je naaste doet wel door jou gedaan moet worden. Misschien is het mogelijk om bepaalde taken uit te besteden, bijvoorbeeld iemand inhuren om de was te doen of om schoon te maken. Of de buurvrouw vragen of ze een oogje in het zeil wil houden.

Wil je reageren op dit blog? Heb je misschien nuttige aanvullingen? Laat gerust een reactie hieronder achter!