De relatie tussen rijstevlaai en je hormonen.
Als ik in Limburg ben eet ik graag een stukje rijstevlaai en dan het liefste van een goede bakker uiteraard. Heerlijk! Maar is dat nu eigenlijk wel zo gezond? Nee natuurlijk, maar zo nu en dan moeten het kunnen. Maar waarom is een taartje nu niet zo gezond? Om meerdere redenen, maar er zit vooral veel suiker in en dat brengt je hormonen uit balans.
Voor verwerken suiker is het hormoon insuline nodig
Hormonen zijn boodschapperstofjes die door je bloed vervoerd worden om elders in het lichaam een actie in gang te zetten. Suiker wordt in je lichaamscellen omgezet in energie. Suiker kan echter niet zomaar de cel in. Daarvoor is het hormoon insuline nodig. Insuline kun je als een soort sleuteltje zien. Insuline opent het deurtje van de lichaamscel waardoor de suiker de cel in kan.
Verschil snelle en langzame koolhydraten
Nu zijn er verschillende soorten suikers. In voedingstaal hebben we het over koolhydraten. Koolhydraten kun je grofweg verdelen in twee groepen: de “snelle” koolhydraten en de “langzame” koolhydraten. De suiker in een rijstevlaai valt onder de snelle koolhydraten. De langzame koolhydraten zitten met name in groenten. De term “langzaam” en “snel” geeft aan hoe snel die koolhydraten afgebroken worden tot glucose en in je bloed komen. We noemen dat wel bloedsuiker of bloedglucose.
Het probleem met snelle koolhydraten
Het probleem met snelle koolhydraten is dat deze heel snel afgebroken worden tot glucose zodat er een piek van in je bloed komt. Als reactie gaat je alvleesklier heel snel veel insuline aanmaken om die glucose allemaal te verwerken en vaak is dat een dusdanige piek insuline dat er daarna een dal in je bloedsuiker ontstaat waardoor je weer trek krijgt. Als je dus iets suikerrijks gegeten of gedronken hebt heb je meestal al weer na een uurtje zin in iets anders. Met als risico dat je de hele dag door aan het snaaien bent.
Is dat dan erg de hele dag door eten?
Ja en nee. Uiteraard is er geen algemene regel die voor iedereen geld. Het is wel zo dat als je vaak suikerrijk eet de “slotjes” van de lichaamscellen een beetje beschadigd raken en niet meer zo makkelijk reageren op de insuline. Dit noemen we insulineresistentie. Insulineresistentie kan allerlei vage klachten geven en uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. Vaak komt daar ook overgewicht bij kijken omdat een overschot van glucose in je lichaam opgeslagen wordt als vet.
Daarnaast is je spijsvertering constant actief als je de hele dag door eet. Er zijn doorlopend allerlei spijsverteringsenzymen nodig én insuline. Hiervoor zijn veel bouwstoffen nodig die dan niet voor andere lichaamsprocessen beschikbaar zijn. Je kunt je moe en lusteloos gaan voelen van het de hele dag door eten van snelle koolhydraten.
Geen taart meer eten dus?
Zo nu en dan bewust een taartje eten kan geen kwaad. Geniet er dan lekker van! Maar maak er geen gewoonte van om iedere dag koek en zoetigheid te eten. Eet vooral veel groenten vanwege de langzame koolhydraten die hier in zitten, deze leveren geen insulinepiek op. Daarnaast zitten er in groente ook vezels die belangrijk zijn voor een goede darmwerking.
Wil je meer weten?
Ik kan mij voorstellen dat je vragen hebt over wat nu bijvoorbeeld snelle en langzame koolhydraten zijn. En hoe het dan zit met eiwitten en vetten. Gezonde voeding bestaat uit meer facetten dan alleen kijken naar de hoeveelheid suiker die je eet. Als je vermoed dat jouw vage klachten en/of vermoeidheid wellicht komt door wat je eet, neem dan contact met mij op en laat mij je begeleiden naar een gezondere leefstijl.