Wat is de overgang eigenlijk? En wat is menopauze? “Menopauze slaat op de beëindiging van de menstruatie; de term is afgeleid van het Griekse meno (maand, menses) en pauses (pauze)”
De overgang bestaat uit drie stadia: eerst de premenopauze, gevolgd door de menopauze en daarna de postmenopauze. De menopauze is het moment van de allerlaatste menstruatie. In de premenopauze menstrueer je nog wel, maar je eierstokken worden wel al ouder en de kwaliteit van de eitjes wordt minder. Daardoor ontstaan pieken en dalen in de aanmaak van je hormonen, met als gevolg een onregelmatige cyclus en klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Na de menopauze is er geen eisprong meer, daarom zoekt je lichaam in de postmenopauze naar een nieuwe balans in je hormoonhuishouding. De overgangsklachten blijven aanwezig tot die nieuwe balans gevonden is.
Overgangsklachten komen veel voor: ongeveer acht van de tien vrouwen hebben op enig moment last van overgangsklachten. 20 procent van hen heeft zulke ernstige klachten dat hun leven erdoor ontwricht raakt. Zij kunnen niet meer goed functioneren, slapen niet meer goed en kunnen hun werk niet (meer goed) doen. Twintig procent heeft geen klachten. 37 procent van alle ziekteverzuim bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar is het gevolg van overgangsklachten (bron: boek Hormoonbalans voor vrouwen)
Overgangsklachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Lichamelijke klachten zijn bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, hartkloppingen, pijnlijke borsten, schildklierklachten en droge slijmliezen. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld stemmingswisselingen, emotionele labiliteit, vergeetachtigheid en concentratieklachten.