Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Ik kan mijn collega’s en vooral de bewoners toch niet in de steek laten? Ze werkt in de zorg en we mailen met elkaar omdat ze voorlopig geen tijd heeft om naar de yogales te komen. Het is de vakantieperiode en ze is moe. Met het beetje energie dat ze heeft sleept ze zich iedere dag naar haar werk om dat toch vooral vol te kunnen houden. Ze draait een extra dag per week omdat haar collega’s op vakantie zijn. En ongemerkt blijft ze ook bijna iedere dag nog wel een uurtje langer. Na haar werk is ze moe, heeft ze eigenlijk geen tijd om goed voor zichzelf te koken en gaat ze het liefste direct naar bed. Dus die yogales, daar heeft ze geen tijd en energie voor.

Wat doen mensen als hun agenda overloopt? Ze schrappen vaak als eerste de leuke dingen uit hun agenda. Dus dat middagje winkelen met een vriendin, uit eten met hun partner, een middagje een boek lezen.

Vervolgens worden vaak ook de sportmomenten geschrapt. Ik hoor dan “ik ben te moe om te gaan sporten”. Liever werken ze nog even door om die ene klus af te maken, want daarná hebben ze dan tijd om te relaxen. Het probleem is vaak dat dat relaxmoment er vervolgens niet komt. Zeker nu het vakantietijd is en veel collega’s weg zijn, komt er nogal eens meer werk op de achterblijvers af.

Over je grenzen heen gaan. Vooral zorgzame mensen met een groot hart en een groot verantwoordelijkheidsgevoel, gaan vaak ongemerkt over hun eigen grenzen heen. Moe zijn is een belangrijk signaal van ons lichaam. Het is goed om daar naar te luisteren. Het lichaam “praat” zachtjes tegen je, vaak horen we dat niet doordat ons hoofd alles overschreeuwt. Als je niet naar je lichaam luistert gaat je lichaam steeds hardere signalen geven. Je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn of pijn in je nek of in je rug.

Het is belangrijk om éérst goed voor jezelf te zorgen en daarna pas voor anderen. Dat gaat misschien wel heel erg tegen je gevoel in. Maar wat heeft je werkgever aan je als je burn-out raakt, naast dat dat voor jezelf helemaal niet fijn is? Voor jezelf zorgen kan egoïstisch klinken, maar dat is het zeker niet. De meeste mensen die mijn inspiratiemail lezen zijn zorgzaam, vriendelijk, perfectionistisch en ze werken vaak hard. Jij waarschijnlijk ook.

Agenda vullen met leuke dingen. Als iemand bij mij komt om gecoacht te worden naar meer ontspanning en meer energie, dan begin ik vaak met de agenda. We kijken wat daar allemaal in staat en als eerste gaan we leuke dingen inplannen. Soms moet daar ruimte voor gemaakt worden door dingen te schrappen. Schrappen is moeilijk, maar het is interessant om te kijken naar alle dingen die “moeten”. Moeten die echt en van wie? Leuke dingen doen kan van alles zijn, het gaat echt om de dingen die jij leuk vindt. Daar word je blij van en dat geeft je meer energie.

Natuurlijk ben je er niet met leuke dingen aan je agenda toevoegen. Als jij tegen een burn-out aan zit, dan is er wel wat meer nodig. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op voor een gratis inzichtgesprek. Heb je watten in je hoofd en kun je niet bedenken wat voor leuks jij zou kunnen doen? Boek dan gerust een hele ontspannende klankschaalmassage bij mij of doe mee met de Mind-Walk. Wil je toch wel graag een yogales volgen, maar doe je dat liever online of als privéles, ook dan kun je bij mij terecht. Zie hier voor meer info voor privéyoga.