Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Je adem en je slaap hebben een belangrijke connectie. Door aandacht te hebben voor je ademhaling kunt je de kwaliteit van jouw slaap verbeteren. Hieronder geef ik een aantal redenen waarom het oefenen en verbeteren van je ademhaling nuttig is.

  • Als jij tijdens je slaap met je mond open slaapt en door je mond ademt, dan kun je een droge mond krijgen. Een droge mond is een trigger om wakker te worden. Mocht jij vaak wakker worden met een droge mond, dan kan het nuttig zijn om te leren om met je mond dicht te slapen. Je kunt hiervoor eventueel een klein pleistertje over je mond plakken. Deze sleeptapes/mondpleisters kunnen ook helpen bij snurken en dat is vooral fijn voor de slaap van je huisgenoten.
  • Als je onbewust te snel ademt, dan verhoogt dit je hartslag en het verslechtert je slaap. Eigenlijk is je lichaam dan in een soort stress en om te slapen moet je juist ontspannen zijn en je veilig voelen. Je inademing is activerend en de uitademing is ontspannend. Het vertragen van je uitademing kan je daarom helpen om beter in slaap te vallen. Het is goed om voordat je naar bed gaat (of als je net in bed ligt) te oefenen met het vertragen van je uitademing. Kijk maar of het lukt om 4 tellen in te ademen en 6 (of meer) tellen uit te ademen.
  • Voor een betere ademhaling kan het raadzaam zijn om te oefenen in het slapen in zijligging. Als je op je rug slaapt kan dit resulteren in een minder optimale ademhaling. Je kunt gaan snurken en je mond kan open zakken waardoor je door je mond gaat ademen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waardoor je slaap slecht kan zijn. Wil jij eens met mij overleggen of ik je met stressverlaging en slaapverbetering kan begeleiden, stuur mij dan je gegevens via onderstaande knop. Dan neem ik contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.