Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Wat is intermittent living

Ons huidige leven is ontstekingsbevorderend. Dit komt onder andere door de vele maaltijden die we op een dag eten, het te veel eten van suikers en verkeerde vetten, het langdurig zitten, de toxines in onze omgeving en de stress door bijvoorbeeld de telefoon die ons de hele dag afleid en de overvloed aan e-mails. Hierdoor raken onze lichaamscellen beschadigd en blijft ons immuunsysteem constant een beetje aan staan. Hierdoor ontstaan beschadigingen die we laaggradige ontstekingen noemen. Dit kost heel veel energie en het rooft bouwstoffen. Dit kan leiden tot energiedips, vermoeidheid, hoofdpijn, darmproblemen, concentratieproblemen en uiteindelijk ook tot allerlei chronische klachten.

Met intermittent living daag je je lichaam uit met acute fysieke stressoren zoals dorst, honger, kou, hitte en zuurstofnood. Dit zijn prikkels die ons lichaam vanuit de oertijd kent en waarvan ons lichaam weet hoe het moet reageren. Dit worden ook wel hormetische prikkels genoemd.

Door ons lichaam uit te dagen met bekende, acute, fysieke stressoren gaat ons immuunsysteem reageren met een goede response en uit de chronische “aan”-stand waardoor de laaggradige ontstekingen kunnen verminderen. Het zijn overigens echt wel stressoren, dus je moet bereid zijn om uit je comfortzone te stappen om er beter van te worden. Een hele bekende is de koude douche. Dat is echt even schrikken voor je lichaam, maar het is dus heel gezond om dit een paar keer voor een aantal minuten te doen. Wel rustig opbouwen!

Binnen intermittent living worden 8 soorten prikkels toegepast:

  • Intermittent breathing
  • Intermittent fasting
  • Intermittent exercise
  • Intermittent heat
  • Intermittent cold
  • Intermittent eating
  • Intermittent drinking
  • Intermittent sleep

Het principe met intermittent living is, dat welke prikkel je ook kiest, dit intermittent is. Dus niet iedere dag je ontbijt overslaan, maar dit een paar keer per week doen. En altijd uitgaan van een acute, dus tijdelijke actie. Een koude douche is prima, maar chronisch in een te koude ruimte zijn is juist weer niet goed voor je.

Wil je hier meer over weten? Voor een aantal onderdelen kan ik je hierbij begeleiden, zoals bij de ademhaling, het vasten en intermittent eten of drinken. Daarnaast is het boek ‘Intermittent living, een leidraad voor een kerngezond leven’ van Siebe Hannosset zeker een aanrader.