Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Als je het over je gezondheid en vitaliteit hebt, is ademhaling een belangrijk maar helaas ook vaak over het hoofd gezien aspect. Het is iets wat we automatisch doen, zonder er echt bij na te denken. Maar wist je dat bewust en goed ademen een enorme impact kan hebben op je gezondheid? En hoe herken je dan een goede ademhaling?

Het belang van een goede ademhaling
Een goede ademhalingstechniek is van vitaal belang voor het ondersteunen van ons lichaam op zowel fysiek als mentaal niveau. Het is niet alleen gunstig voor het verlagen van stress, maar kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie, energieniveaus verhogen en zelfs het immuunsysteem versterken. Wie wil dat nu niet?

Hoe herken je een goede ademhaling
Een goede ademhaling kan op verschillende manieren worden herkend, zowel fysiek als mentaal. Hier zijn enkele kenmerken waaraan je een goede ademhaling kunt herkennen:

  • Bij een goede ademhaling beweegt niet alleen je borstkas, maar ook je buik en ribben. Als je goed diep ademhaalt gebruik je je middenrif. Dit is de grootste ademhalingsspier. Als je deze gebruikt zul je merken dat je buik meebeweegt als je ademt. Dit wordt ook wel buikademhaling genoemd. In plaats van oppervlakkig adem te halen met de borstkas, maakt een goede ademhaling gebruik van de volledige longcapaciteit, waardoor er meer zuurstof wordt opgenomen en de ademhaling efficiënter wordt.
  • Bij een goede ademhaling adem je in door je neus. Je neus kan bepaalde stofjes en bacteriën al voor je wegfilteren, daarnaast verwarmt het de lucht wat beter is voor je longen. De adem door de mond is eigenlijk een soort reservesysteem voor als je meer zuurstof nodig hebt omdat je moet rennen voor de trein, of voor wanneer je verkouden bent. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het ademen door de neus terwijl je slaapt ook helpt om beter te slapen.
  • Een goede ademhaling heeft een gelijkmatig ritme. De inademing en uitademing verlopen in een rustig en gestaag tempo, zonder plotselinge pauzes of haperingen. Het ritme kan variëren afhankelijk van de activiteit en de behoeften van het lichaam. Zo zal je ademritme verhogen als je meer zuurstof nodig hebt, zoals bij sporten. En je ademritme zal vertragen als je meer ontspannen bent.
  • Bij een goede ademhaling is er meestal weinig tot geen geluid hoorbaar. De ademhaling is stil en moeiteloos. Als er echter piepende geluiden of andere abnormale geluiden te horen zijn tijdens het ademen, kan dit wijzen op een probleem zoals astma of bronchitis.
  • Een goede ademhaling brengt je in het hier en nu. Het helpt je om je te concentreren en te focussen op de huidige activiteit, in plaats van afgeleid te worden door gedachten over het verleden of de toekomst. Dit kan leiden tot een gevoel van mindfulness en welzijn. Dit is ook de reden dat ik bij mijn yoga- en pilateslessen altijd begin met het richten van je aandacht op je adem.

Als je dit zo leest, hoe kijk je dan naar je eigen adem? Ga eens rustig zitten, sluit eventueel je ogen. Sluit je mond en leg je handen op je buik. Observeer je eigen adem en voel maar eens waar je de adem in jouw lichaam kunt voelen. Voel je hem in je buik? Of in je borst? Of beiden? Merk ook het ritme maar eens op. Luister of je je eigen adem kunt horen. Door dit een paar minuten te doen zul je merken dat je al meer tot rust komt.

Een ademtechniek die ik zelf veel toepas is de Heart Focused Breathing van HeartMath. Naast vitaliteitscoach ben ik HeartMath gecertificeerd coach en ik gebruik deze techniek in een programma om je veerkracht te vergroten zodat je beter bestand bent tegen stress en zodat je beter kunt slapen.

Bij deze ademtechniek verleng en verdiep je zowel de inademing als de uitademing. Je ademt naar je buik en je brengt je focus naar je hart. Als je deze techniek wilt leren kan ik je daarbij natuurlijk helpen.

Wil je meer lezen over HeartMath, klik dan op onderstaande knop. Natuurlijk mag je ook altijd contact met mij zoeken als je vragen hebt.