Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

In de woonkamer studeren de kinderen. Of ze kijken TV, of hangen met hun schermpjes op de bank. In elke geval: Karin rolt in die woonkamer haar yogamatje niet uit.
En dat terwijl ze altijd trouw mijn yogalessen volgde en daar haar wekelijkse ontspanning uit haalde. Ze mist haar yoga enorm, maar ze komt er niet toe om thuis mee te doen met de online les, vertelt ze me.

Ze ervaart de druk van iedere dag thuiswerken. Haar hele weekritme is weg, en daarmee de ankers die helpen om de dagen van de week van elkaar te onderscheiden. Niemand hoeft meer op vaste tijden de deur uit. Alle dagen en activiteiten lopen door elkaar heen. Met de hele dag het gezin om haar heen heeft ze het drukker dan ooit. 

Als ik haar vraag hoe het komt dat ze geen tijd kan maken voor een uurtje yoga zei ze dat ze geen ruimte in huis heeft om yoga te doen. In de woonkamer zitten de kinderen haar in de weg.
Ik vraag door. Hebben haar kinderen een eigen kamer om even een uurtje te studeren? Kan ze de les  op de zondagochtend doen als de rest van haar gezin uitslaapt? Misschien wil haar dochter wel mee doen met de yoga?

Doordat ze zo druk in haar hoofd is, zag ze geen andere oplossing dan maar haar eigen ontspanning te schrappen. Dit zonder ook maar één keer te bedenken dat ze aan haar huisgenoten zou kunnen vragen mee te denken hoe ze een uurtje yoga zou kunnen doen! Pas in ons gesprek realiseerde ze zich dat dat helemaal geen gekke optie is.

Ik zie dit vaker bij vrouwen. Zorgen voor iedereen om zich heen en ondertussen zichzelf voorbij lopen.
Wat ik dan adviseer is om het bespreekbaar te maken in het gezin. Ook je partner en je kinderen willen dat jij je goed voelt. Durf je kwetsbaar op te stellen en te benoemen dat je iets graag wilt maar even niet weet hoe. Welk signaal geef jij af aan je kinderen als je altijd uitstraalt dat jij het wel weet?

Mijn ervaring is dat als ik aan mijn dochters hulp vraag ze mij altijd heel graag willen helpen en zich ook serieus genomen voelen. Vaak komen ze met hele creatieve oplossingen!

De dag erna zie ik de yogadeelnemers binnenkomen in de Zoommeeting die ik geopend heb, en daar is ze! Karin én haar dochter liggen op yogamatjes in de woonkamer, klaar voor een ontspannende les.