Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Goed kauwen draagt bij aan de spijsvertering

Als ik het over een gezonde leefstijl heb, zul jij wellicht niet aan goed kauwen denken. Maar goed kauwen is heel belangrijk voor je gezondheid en kan zelfs helpen met afvallen.

Als je begint te kauwen gaat er een signaaltje naar je brein dat aangeeft dat er gegeten wordt. Je brein gaat dan stofjes aanmaken voor de spijsvertering. In je mond wordt speeksel gemaakt en hierin zitten enzymen die de vertering van suikers starten. Wanneer je niet goed en langdurig kauwt begin je dus al met een slechte spijsvertering. Niet goed verteerde suikers kunnen darmklachten geven.

Door het kauwen worden ook stofjes geactiveerd die aangeven of je genoeg gegeten hebt. Als je dus goed en lang kauwt zul je eerder vol zitten. Dit voorkomt dat je ongemerkt te veel eet.

Liever een appel eten dan een glas appelsap drinken

Om die reden is het dus bijvoorbeeld gezonder om een appel te eten in plaats van een glas appelsap te drinken. Voor 1 liter verse appelsap is 1,5 tot 2 kilo appels nodig. Een glas is ongeveer 200 ml. Dus voor 1 glas is ongeveer 400 gram appels nodig, dat zijn 3 appels. Je kunt je wel voorstellen dat je veel voller zit als je achter elkaar 3 appels eet dan dat je een glas appelsap drinkt. Het is zelfs de vraag of dat wel lukt, 3 appels achter elkaar opeten.

Zoals ik al eerder noemde, worden bij het kauwen enzymen in de mond aangemaakt die met de vertering van de suikers starten. Dit gebeurt niet als je de appel in de vorm van sap drinkt. Dus de suiker in de gegeten appel wordt veel beter verwerkt in het lichaam dan wanneer je een appelsap drinkt.

Daarnaast is een appel onbewerkt waardoor er nog goede vezels, vitaminen en mineralen inzitten, zeker als je hem niet schilt maar wel goed afwast.