Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Ik zie een vrachtwagen op de rechterbaan voor het stoplicht staan. Op de linkerbaan staat een enkele auto. Ik ben op weg naar de sportschool waar ik yogales geef. Na het stoplicht komt direct een bocht naar links en na honderd meter weet ik dat de beide banen samengevoegd worden. Het is een weg waar je 80 km per uur mag rijden. Ik verwacht eigenlijk in die bocht de vrachtwagen al in te kunnen halen dus ik ga vol goede moed in de linker rij achter die ene auto staan. Zie je de situatie al een beetje voor je?

Het stoplicht gaat op groen en ik trek op, maar de auto vóór mij heeft duidelijk geen haast. Langzaam gaat hij rijden en ik zie de vrachtwagen de bocht al doorgaan en ik begin een beetje te mopperen op de auto vóór mij. Allerlei gedachten schieten door mijn hoofd zoals “waarom ga je dan ook links staan als je niet wilt doorrijden”, “geef eens wat gas, je mag hier 80 rijden”.

Het is niet erg yoga-achtig om dat te denken, ik weet het. Eigenlijk heb ik zelf ook geen haast, maar ik rij liever niet vlak achter een grote vrachtauto. Ik heb wel geleerd om rustig te blijven, dus ik ga heus niet bumperkleven of toeteren, maar van binnen zit ik mij een beetje op te vreten. Uiteindelijk heb ik de vrachtwagen net in kunnen halen, mede omdat de chauffeur mij heel sociaal de ruimte gaf.

Over het algemeen ben ik een geduldig mens. Ik kan heerlijk rustig buiten wandelen en naar de vogeltjes kijken of lekker handwerken. Maar soms zijn er situaties dat ik toch niet helemaal geduldig ben. Vooral met mensen om mij heen die voor mijn gevoel “de boel ophouden”. Ook kan ik wat moeite hebben met mensen die in mijn ogen wat te assertief zijn en voor willen dringen terwijl ik netjes mijn beurt af wacht.

Ongeduldig zijn hoeft geen probleem te zijn. Het wordt pas een probleem als je daardoor fouten gaat maken, onterecht boos gaat worden of anderen kwaad gaat doen. In het geval van die auto vóór mij die niet doorreed had ik bijvoorbeeld boos kunnen worden en gaan toeteren. Wat had mij dat dan opgeleverd? Die ander was er waarschijnlijk niet harder van gaan rijden. Ik had dus dan alleen mijzelf kwaad gedaan: ik was gestrest geraakt, had misschien in een boze bui bij de sportschool aangekomen en ik had een vervelende ochtend gehad.

Als jij ongeduld op voelt komen, adem een paar keer rustig in en uit en probeer voor jezelf eens eerlijk te voelen waar dat ongeduld door komt. Komt dat echt door wat die ander doet of zit er een stemmetje in je hoofd over jezelf? Ik had het gevoel dat die auto voor mij geen rekening met mij hield en daarom best even had kunnen doortrekken.