Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Hoe vaak heb jij je aandacht bij je voeten? Of zit je vooral in je hoofd? Veel mensen zitten vooral in hun hoofd en hebben daarmee het contact met hun lichaam en vooral met hun voeten verloren. Terwijl het contact met je voeten zo belangrijk is. Je voeten raken de aarde en contact met je voeten helpt je om te ontspannen en te aarden. Stevig op je voeten staan is belangrijk. Ervaar ook de kracht van het aarden!

Wat is aarden?

Aarden, ook bekend als gronden, verbindt ons met de aarde en haar energie. Aarden houdt in dat je bewust je aandacht richt op het voelen van de aarde onder je voeten, je handen en/of je hele lichaam.

In de yoga wordt “aarden” met de eerste chakra in verband gebracht. Dit is de wortelchakra en deze heeft te maken met je basisbehoeften en het ervaren van veiligheid. Als je niet goed geaard bent kun je je onveilig voelen. Ook kan het een verstoorde relatie met je eigen lichaam aangeven.

De kracht van aarden

Aarden helpt om te ontspannen en stress te verminderen. Zeker als je ook nog de oefeningen echt buiten doet. Het brengt je aandacht van je denkende hoofd naar je lichaam en daardoor in contact met jezelf.

Daarnaast verhoogt het aarden het aantal vrije elektronen in het lichaam. Deze werken als antioxidanten en remmen daardoor ontstekingsreacties. Voor dit laatste werkt het goed om een aardingslaken te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat dit bijvoorbeeld bij chronische klachten en bij slaapklachten kan helpen. Zie hiervoor eventueel www.earthingnederland.nl (ik heb geen connecties hiermee).

Hoe kun je beter aarden?

Een manier om meer contact met je lichaam en je voeten te maken, is letterlijk je aandacht naar je voeten brengen. Bij de Mind-Walk starten we daarom meestal met het al wandelend voelen van de voeten op de grond. Ook in de yogalessen helpt het voelen van je voeten om meer van het denken naar het voelen te gaan. Je voeten maken letterlijk contact met de aarde en je aandacht naar je voeten brengen helpt je om meer te aarden.

Schoenen vergroten de afstand met de aarde weer. Bij de Mind-Walk houden we onze schoenen aan, maar als je zelf meer wilt aarden, doe dan eens vaker je schoenen uit. Voor dat aarden doen we bij de yoga altijd onze schoenen uit. Misschien merk je wel dat je schoenen uitdoen direct een gevoel van “thuiskomen” geeft.

Je kunt op een aantal manieren meer gaan aarden:

 • Op blote voeten lopen, liefst op het gras of ander natuurlijk materiaal. Voel het gras tussen je tenen. Of ga languit op het gras of op het strand liggen
 • Lekker in de tuin werken, je handen in de grond en in contact met de natuur
 • Hou je liever je schoenen aan: ook gewoon buiten in de natuur wandelen helpt met aarden. Neem de tijd om rustig te lopen en contact te maken met de natuur om je heen
 • Als je dan toch lekker buiten loopt, zoek eens rustig plekje voor een meditatie. Voel het contact dat je lichaam met de aarde maakt. Adem de frisse lucht in en richt je aandacht op de geluiden, geuren en kleuren van de natuur

Contact maken met je voeten

Een oefening die je kunt doen:

 • Kom op blote voeten staan, liefst op een natuurlijk materiaal
 • Voel je voeten op de grond, hou je lichaam zacht
 • Merk of je in het midden van je voeten staat of meer op de voorkant of achterkant
 • Beweeg dan langzaam als een grassprietje in de wind naar rechts en links
 • Voel hoe je steeds op een ander plekje van je voeten staat
 • Beweeg dan langzaam naar voren en naar achteren
 • Blijf je aandacht bij je voeten houden en voel hoe stevig je op beide benen staat

Ook je eigen voeten (laten) masseren kan heerlijk helpen met aarden en ontspannen.

Daarnaast kan een ontspannen klankschaalmassage je helpen om te aarden. Klik hier voor meer informatie over een klankschaalmassage:

Ook bij de Mind-Walk leer je om meer contact met je voeten te maken en te aarden. Neem gerust contact op om een keer een proefles te volgen: