Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Onze spijsvertering is een ingenieus systeem. Zodra je eten ziet of ruikt gaat je spijsvertering al aan de slag. Zeker als het lekker ruikt of als je er goede herinneringen aan hebt zal het water je al snel letterlijk in de mond lopen. Je speekselproductie start direct.

Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar je spijsverteringskanaal is eigenlijk de buitenwereld. In feite is het een holle buis van mond tot kont.

Alle onderdelen van je spijsverteringskanaal zijn natuurlijk belangrijk. En het begint met goed kauwen. Dit wordt nogal eens vergeten. Door te kauwen wordt het voedsel in kleine stukjes gedeeld. Daar komt direct al speeksel bij waardoor al in de mondholte de vertering van koolhydraten begint. Tevens gaat er een signaal naar het spijsverteringskanaal dat er voedsel in aantocht is.

Daarna gaat de voeding door de slokdarm naar de maag. Vanuit de maag gaat het in kleine beetjes naar de dunne darm. Als je darmen niet goed werken kun je niet goed voedingsstoffen opnemen en kun je een gebrek aan voedingsstoffen krijgen terwijl je voor je gevoel goed en gezond eet.

In je darmen zitten heel veel darmvlokken, een soort vingertjes die de voedselbrij aftasten. Als de darmvlokken voedingsstoffen herkennen worden ze opgenomen en via bloedvaatjes verder verspreid door het lichaam. In die darmvlokken zitten ook zenuwen, als een soort zintuigen. Deze zenuwen zijn via de nervus vagus verbonden met het centrale brein in je hoofd. Maar het interessante is dat 90% van de signalen tussen het brein en de darmen vanuit de darmen naar het brein lopen en maar 10% van het brein naar de darmen. De zenuwen in de darmen beslissen dus grotendeels zelf, zonder tussenkomst van je hersenen. Er zitten miljoenen neuronen (zenuwen) in je darmen. Daarom wordt ook wel over de darmen als tweede brein gesproken.

Je darmen maken samen met de darmflora (bacteriën in de darm) ook hormonen en neurotransmitters. Bijvoorbeeld serotonine en melatonine. Deze twee helpen met goed slapen en je goed voelen. Slecht slapen en je moe of depressief voelen kan dus te maken hebben met je darmen! En dus ook met wat je eet.

Gezond eten is dus belangrijk. Wat wel of niet gezond eten is, is persoonlijk. Natuurlijk zijn er algemene regels die voor iedereen gelden. Zoals zoveel mogelijke regionaal, biologisch en onbewerkt eten.

Wil je hier meer over weten, dan kan ik je daarmee helpen!