Hormoonyoga bestaat uit een serie specifieke, dynamische, yogaoefeningen met een stevige ritmische ademhalingstechniek en een energiegeleiding. De ademhalingstechniek (bhastrika) is niet voor iedereen aan te raden, daarom ben ik zelf terughoudend in het gebruik hiervan.
De focus ligt bij hormoonyoga op de hormoonklieren die betrokken zijn bij de aanmaak van de vrouwelijke hormonen. Denk hierbij aan de hypofyse, schildklier en eierstokken. Door de houdingen stimuleer je de doorbloeding naar die klieren waardoor klachten kunnen verminderen, verlichten of verdwijnen. De ademhalingstechniek voegt “vuur” toe (energie) en de energiegeleiding zorgt voor het verdelen van de energie door je lichaam.
De klassieke hormoonyoga is ontwikkeld door Dinah Rodrigues. Mijn docente Sylvia Mullaart heeft jaren bij haar gestudeerd en de methode naar Nederland gehaald. Sylvia heeft de klassieke serie aangevuld met oefeningen voor onder andere stress reductie. Veel hormonale klachten worden namelijk veroorzaakt door stress. Ook overgangsklachten! Rustige en ontspannende yoga is dus sowieso goed om te doen bij hormonale klachten.
Je kunt hormoonyoga beoefenen als je hormoongerelateerde klachten hebt, zoals overgangsklachten en menstruatieproblemen. Maar het is ook een fijne serie als je geen klachten ervaart. Als je echt hormonale klachten hebt, is het goed om náást de yoga ook naar je voeding te kijken. Als trainer hormoonfactor kan ik je daar ook meer over vertellen en tijdens mijn workshops hormoonyoga vertel ik daar ook iets over.
Als je de serie aangeleerd hebt, duurt hij ongeveer een half uur. Het is belangrijk dat je hem in het begin dagelijks uitvoert. Zodra je hormonale klachten verminderd zijn is het goed om de serie twee keer per week te blijven uitvoeren.