Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

Wat doe je met je benen en voeten bij de pilates? Het zesde en laatste basisprincipe in de STOTT pilates is de positie van je voet, knie en heup. Oftewel de uitlijning van je been. In houdingen is de positie van je voet en been belangrijk omdat dit bijdraagt aan de stabiliteit van je lichaam.

In staande houdingen is het belangrijk dat je je gewicht over je hele voet verdeelt zodat je niet bijvoorbeeld op de binnenkant van je voeten staat. Let ook op dat je je knieën niet op slot zet. Bij het buigen van je knieën laat je je knieën over het centrum van je voeten gaan. Je voeten kun je sterker maken door regelmatig op je tenen te gaan staan. Ook een goede oefening voor je balans!

In een houding als de plank sta je natuurlijk niet op je hele voet. In zo’n houding is het belangrijk om je been te strekken en lang te maken, bijvoorbeeld door je hiel naar achteren te brengen. Als je dat doet merk je direct dat je je buikspieren aanspant en je rug wat minder hol wordt, zodat je steviger en vooral stabieler in de houding staat.

Wil je meer weten over pilates of eens een les ervaren? Ik geef niet alleen groepslessen maar ook privélessen waarin ik je alle basisprincipes goed aan kan leren. Dit kan vooral nuttig zijn als je start met pilates of als je klachten hebt.