Mentaal en Fysiek Vitaal

Slaap beter, verlaag je stress en voel je energieker

De ademhaling is een basisprincipe bij pilates

Ik geef zowel yoga- als pilatesles en ik krijg regelmatig de vraag wat het verschil is tussen yoga en pilates. Mensen verwachten dan dat de ademhaling vooral belangrijk is bij yoga en van minder belang is bij pilates. Niets is minder waar! De adem is ook bij pilates een belangrijk aandachtspunt. Binnen de STOTT pilatesmethode is het zelfs het eerste basisprincipe! Daarom wat meer over de ademhaling en onderstaande geldt uiteraard óók bij de yoga.

Waarom is de ademhaling belangrijk?

  • Een goede ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof in je bloed. Zuurstof is belangrijk omdat dit in iedere cel van je lichaam nodig is om energie te produceren. Wie niet goed ademt kan dus een energietekort krijgen en die energie heb je bij een pilatesles echt wel nodig!
  • Door je aandacht op je adem te richten tijdens het beoefenen van een houding, help je je brein om te focussen op de oefening.
  • Veel mensen ademen heel hoog en dit kan spanningen geven in nek en schouders. Bewust lager leren ademen kan je helpen die spanningen te verminderen.
  • Een diepe uitademing is een krachtige buikspieroefening. Op een uitademing span je de dieper gelegen buikspieren aan die je lichaam ondersteunen tijdens de houdingen. Heel belangrijk dus!

Welke ademhaling passen we toe bij de pilates?

  • Bij pilates proberen we een driedimensionale ademhaling toe te passen. Bij de inademing opent je romp in drie richtingen: naar voren en naar achteren, naar links en rechts en ook een beetje omhoog en omlaag. Je kunt dit voelen door je handen eens op je ribben te leggen en te ervaren dat je ribben ook in de breedte uitzetten als je inademt.
  • Bij houdingen waarin je naar voren buigt adem je uit en in houdingen waarin je je lang maakt adem je in.
  • Daarnaast adem je vooral uit op de momenten waarop je kracht zet, zodat je je buikspieren activeert en daarmee je lichaam ondersteunt.
  • Adem altijd in door je neus. Je neus verwarmt de adem en filters allerlei verkeerde stofjes uit de lucht zodat die niet in je longen komen. Adem ook zoveel mogelijk uit door je neus. Als je merkt dat je tijdens de pilates moet inademen door je mond, dan betekent dat dat de oefening te zwaar voor je is. Maak in dat geval de oefening iets lichter voor jezelf.
  • Bij oefeningen die zwaarder voor jou zijn, kun je ter ondersteuning op je uitademing uitblazen tussen je lippen door. Zoals je dat ook doet als je een kaarsje wilt uitblazen.

Wil je meer weten over pilates of eens een les ervaren? Ik geef niet alleen groepslessen maar ook privélessen waarin ik je alle basisprincipes goed aan kan leren. Dit kan vooral nuttig zijn als je start met pilates of als je klachten hebt.