Alle vrouwen krijgen er mee te maken: de overgang. En het gekke is: eigenlijk zijn de meeste vrouwen amper voorbereid op de overgang.
Soms worden overgangsklachten niet herkend óf ze worden afgedaan als “niet zeuren, het hoort erbij”.
We hebben meer invloed op de overgang dan we denken. Wat wij de overgang noemen bestaat in feite uit drie periodes. Het moment waarop je een jaar niet meer ongesteld bent geweest is de menopauze. De periode daarvóór, waarop je menstruatie wel al gaat veranderen, heet de premenopauze. En na de menopauze heet het de postmenopauze. De postmenopauze is een periode waarin je dus niet meer menstrueert, maar nog wel overgangsklachten kunt hebben.
Het kan heel goed dat je na 9 maanden niet meer ongesteld te zijn geweest toch opeens weer gaat vloeien. En dat is normaal. Het is overigens niet normaal als je na bijvoorbeeld 1,5 jaar niet meer ongesteld te zijn geweest weer begint te vloeien. Ga dan naar de huisarts.
Rond de menopauze verandert er veel in het lichaam van de vrouw. Doordat de eierstokken stoppen met het aanmaken van eicellen verandert de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam. Vooral het schommelen van deze twee hormonen veroorzaakt veel overgangsklachten. Het kan dus dat je opeens PMS-klachten krijgt terwijl je daar nooit eerder last van had.
De verandering in je hormoonhuishouding kan lichamelijke klachten geven, maar ook neerslachtigheid of bijvoorbeeld een paar kilo aankomen of minder goed slapen.
Kun je daar dan helemaal niets aan doen? Echt wel!
Tijdens de overgang is het goed om goed voor jezelf te blijven zorgen. Goede voeding, genoeg bewegen en vooral ook je stress verlagen. Stress verergert overgangsklachten.
Hormoonyoga kan je daar ook goed bij helpen.
Hormoonyoga is een serie houdingen die je helpen je hormonen meer in balans te brengen. Daarnaast is het ontspannend en stress verlagend. Je hoeft niet soepel en slank te zijn om hormoonyoga te doen. Ervaring met yoga is ook niet nodig.