Velen van jullie kennen het verhaal van het overlijden van mijn man wel. Het is dit jaar al weer 11 jaar geleden dat hij onverwachts overleed. Het overlijden van een dierbare scoort hoog op de lijst met veroorzakers van stress. Net als een ontslag, een verhuizing of de geboorte van een kind. Het zijn dus niet alleen negatieve situaties die veel stress kunnen opleveren.
Veerkracht geeft aan hoe je na zo’n stressvolle situatie weer meebuigt en terugveert. Het betekent niet dat je de emoties van een stressvolle situatie onderdrukt of negeert. Het is ook iets anders dan alleen maar sterk zijn. Met sterk zijn onderdruk je de emoties en gevoelens, terwijl het juist belangrijk is ze toe te laten en te doorvoelen. Daarna kun je de situatie proberen te accepteren en een plek geven in je leven. Je moet eerst iets vastpakken om het daarna los te kunnen laten.
Veerkracht gaat over weer opstaan nadat je gevallen bent. Het is niet erg om te vallen, als je maar weer opstaat! Met vallen en opstaan leren we en ontwikkelen we onszelf. Dat is de manier waarop onze kinderen leren om te lopen en te fietsen en het is de manier waarop wij leren met heftige situaties om te gaan.
Als ik vroeger hoorde dat iemand iets zei als “het was een heftige gebeurtenis, maar ik ben er als persoon door gegroeid”, dan vond ik dat altijd een beetje dubbel. Maar ik kan uit ervaring zeggen dat zowel het overlijden van mijn man als mijn ontslag door een reorganisatie mij veel pijn gedaan hebben, maar dat het mij wel als persoon heeft doen groeien. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu veel meer mijn gevoel toelaat en dat ik ook gedurfd heb om te kiezen voor wat echt belangrijk voor mij is in plaats van dat ik doe wat ik denk dat anderen van mij verwachten.
Tips voor meer veerkracht
- Kijk eens wat je energie geeft, waar je blij van wordt. Maak meer tijd in je agenda voor dit soort activiteiten.
- Je mag hulp vragen. Dat hoeft niet groot te zijn. Ik zie soms vrouwen in mijn yogales ongemakkelijk liggen en toch durven ze niet om een kussentje te vragen. Besef dat mensen je graag willen helpen en durf dus hulp te vragen.
- Accepteer hulp. Dit hoort een beetje bij het vorige punt. Als iemand je spontaan hulp aanbiedt, besef dan dat iemand dat doet omdat ze je graag wil helpen en je mag dat dus accepteren.
- Schaam je niet als je in een vervelende periode toch ook een keer moet lachen. Verdriet hoeft er niet de hele dag te zijn. Ook in zware periodes kan het helpen om wat lichtheid toe te voegen. Het gaat altijd om de balans.
- Vergeef jezelf en anderen. Blijf niet hangen in wrok. Wat gebeurd is, is gebeurd. Daar kun je niets aan veranderen. Je kunt wél veranderen hoe je er mee omgaat.
- Oefen je ademhaling. Plan iedere dag een moment in waarop je 5 minuten op je adem gaat letten. Adem 4 tot 5 tellen in en uit. Maak je uitademing en je inademing even lang. Gun jezelf iedere dag een moment van rust.
- Koop een mooi notitieboekje en noteer daar iedere avond 3 momenten in waar je blij over bent, waarop je gelachen hebt of waarop je je gelukkig voelde. Dit hoeft niet heel groot te zijn. Het kan een koffiemomentje zijn in het zonnetje, een leuk gesprek met een collega of een knuffel met je kat.