Wandelen is een hele gezonde en makkelijke manier van bewegen. We kunnen het (bijna) allemaal. Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam en je conditie, maar ook voor de gezondheid van je hersenen.
Wandelen wordt soms als iets sufs gezien, geen “echte” sport. Veel van jullie wandelen al, maar voor wie nog niet overtuigt is, geef ik je hieronder een aantal redenen waarom wandelen wellicht toch wel een goed idee voor jou is.
Wandelen is makkelijk. We weten allemaal hoe we moeten wandelen. De ene voet voor de andere zetten en met één stapje ben je al aan het wandelen. Je hoeft geen spelregels te leren, alleen de normale verkeersregels uiteraard.
Je kunt overal wandelen. Natuurlijk is het leuk om naar een mooie omgeving te gaan om te gaan wandelen. Zo heb ik vorige week een aantal dagen bij de Loonse en Drunense Duinen gewandeld en daar kwam ik het leuke bankje tegen dat je op de foto ziet. Maar je hoeft niet ergens heen. Ook in een woonwijk kun je makkelijk een stukje wandelen en zeker als het in de avond weer eerder donker wordt is dat een goed alternatief.
Je kunt altijd wandelen. Je kunt lekker vroeg gaan wandelen, als lunchpauze, net na je werk of einde avond. Ieder seizoen is ook weer anders, je kunt altijd naar buiten om te wandelen. Uiteraard is het niet aan te raden om in de zomer op het heetst van de dag te gaan wandelen in de brandende zon. Wil je dan toch echt graag wandelen, zorg dan voor genoeg vocht en bedek je hoofd om een zonnesteek te voorkomen.
Je hoeft er niets voor aan te schaffen. Een paar goede schoenen zijn wel nodig natuurlijk, maar daarnaast heb je niets speciaals nodig.
Je kunt zelf de snelheid en duur bepalen. Wil je lekker doorlopen of juist slenteren? Een half uurtje of eens wat langer wandelen. Per keer kun je bepalen wat voor soort wandeling het die dag wordt. Het is aan jou.
Wandelen is gezond. Je hartslag gaat wellicht wel iets omhoog tijdens het wandelen, maar niet zoveel als bij veel andere sporten. Daardoor wordt je stress-systeem bij wandelen niet geactiveerd. Wandelen is daardoor een manier van bewegen die je lichaam geen stress geeft en ook je hormoonhuishouding niet verstoort. Daarnaast helpt de beweging bij de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam, wat allerlei gezondheidsvoordelen oplevert.
Wandelen geeft je de kans om even alleen te zijn óf om juist gezellig met iemand bij te praten. Zelf vind ik in stilte wandelen heerlijk, maar wandelen met mijn vriend of één van mijn dochters brengt ook hele mooie gesprekken op gang. Daarom ga ik bij de coaching die ik bied ook regelmatig naar buiten, een beetje afhankelijk van het onderwerp van het gesprek.
Iedere dag bewegen is belangrijk. De richtlijn is 30 minuten per dag matig bewegen. Wandelen valt hieronder, maar ook recreatief fietsen, zwemmen of bijvoorbeeld in je tuin werken.
Wie gezonder wil leven zal dagelijks een half uur moeten gaan bewegen. En al helemaal als je moe bent of slecht slaapt is het belangrijk om genoeg te bewegen. Ik snap dat je na een slechte nacht geen puf hebt om een half uur te gaan wandelen, maar je zult merken dat je na een actievere dag beter slaapt dan na een dag “bank-zitten”.
Wie fysiek beweegt komt ook mentaal in beweging!
Tips
- Wat betreft het wandelen heb ik een favoriete app, en die heet “route.nl”. Een app waarin je routes langs fietsknooppunten of wandelknooppunten kunt maken. De app is gratis. Als je meer dan 3 routes wilt bewaren, dan moet je ervoor betalen. Thuis kijk ik waar ik wil wandelen en maak ik een route. Je ziet dan direct hoe lang de route is. Het mooie van de app vind ik dat ik tijdens het wandelen kan zien hoever we zijn (bolletje voor je locatie) zodat ik eventueel kan afsnijden of juist een lusje kan toevoegen.
- Een andere app die je helpt om dagelijks minimaal 20 minuten te gaan wandelen, is “Ommetje lopen” van de hersenstichting. Ik heb al van veel wandelaars gehoord dat ze gebruik maken van de app.
- Zelf vind ik het altijd leuk om naar vogeltjes te luisteren onder het lopen. Er zijn ook apps om vogelgeluiden te herkennen. Bijvoorbeeld BirdNET, maar er zijn er meer. Er zijn ook apps voor bijvoorbeeld het herkennen van paddenstoelen. Als je gaat wandelen met (klein)kinderen kan het leuk zijn om zo’n app te gebruiken en van de wandeling een soort speurtocht te maken.
- Wil je juist iets lezen over het nut van wandelen? Dan is het boek “Laat je hersenen niet zitten” van Erik Scherder een aanrader. Hij beschrijft hoe lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.