Lig jij ook wel eens wakker door het piekeren? Ik denk dat we dat allemaal wel eens doen. Een enkele keer wakker liggen door het piekeren is natuurlijk geen probleem. Soms is het ook nodig om na te denken over een probleem om zo tot een oplossing te komen. Het lastige is echter dat piekeren vaak niet helpt om tot een oplossing te komen en dat het kan uitgroeien tot overmatig piekeren waardoor je slecht gaat slapen.
Wat is het verschil tussen nadenken en piekeren? Denken leidt tot een oplossing en energie om tot een actie te komen. Piekeren kost je juist veel energie en leidt tot niets. Bij piekeren blijf je dezelfde gedachte steeds herhalen en ontstaat er géén actie. Piekeren ontstaat ook vaak als je veel stress hebt of erg moe bent. Je brein kan dan niet meer zo goed constructief nadenken. Het lastige is dat het een vicieuze cirkel kan worden. Door het piekeren ervaar je meer stress en slaap je slechter met als gevolg dat je nog minder goed kunt nadenken en weer meer gaat piekeren.
Bij piekeren zijn er vaak twee patronen te herkennen. Het piekeren over de toekomst en het piekeren over iets uit het verleden. Vaak weet je wel dat het steeds piekeren over dingen die in het verleden gebeurd zijn niets veranderen aan dat verleden en toch blijf je dan piekeren over wat je anders had moeten doen of zeggen. Of je maakt je zorgen over het gesprek dat je morgen met je manager hebt en allerlei scenario’s blijven maar door je hoofd spoken. Ook die vorm van piekeren levert je niets op. De kans is groot dat je je zorgen maakt om niets.
Kun je dan niets doen aan piekeren? Helemaal stoppen met piekeren zal misschien lastig zijn. Maar je kunt wel oefenen om meer de baas over je eigen gedachten te worden. Door te leren om minder te piekeren kun je meer tijd en energie overhouden om juist meer in de “denkstand” te komen en zo op een constructieve manier met problemen om te gaan. Het is daarvoor belangrijk dat je eerst leert om je bewust te worden van je piekergedachten.
Begin met je favoriete piekergedachte. Let er maar eens op. Waar pieker jij het meeste over? Het kan helpen om bewust tijd te maken voor het piekeren. Iedere dag een “piekerkwartiertje”. Je kunt dan patronen gaan herkennen. Wellicht is de onderliggende oorzaak van jouw gepieker wel een gevoel van niet-goed-genoeg zijn. Doe dit piekerkwartiertje niet in je bed vlak voor het slapen gaan, maar kies een moment overdag en ga aan een tafel zitten. Schrijf jouw favoriete piekergedachte maar eens op. Ga dat vervolgens uitpluizen en jezelf uitdagen.
Stel dat je favoriete piekergedachte is “straks komen ze er achter dat ik helemaal geen goede yogadocente ben”. In dit voorbeeld kun je je afvragen: wat is een goede yogadocente voor jou? Waar moet je dan aan voldoen? Welke opleidingen moet je gedaan hebben? Hoeveel ervaring moet je hebben? Hoeveel lessen moet je per week geven? Geeft een goede yogadocente op een specifieke plek les? Moet je iedere les 100% goed zijn? Mag je geen enkele keer iets verkeerds zeggen? Schrijf ook dat maar eens op. Vraag je vervolgens eens af hoe reëel dat allemaal is. Wellicht kom je dan tot de conclusie dat onder jouw piekergedachte een hele onrealistische verwachting over jezelf ligt. Kijk of je die dan kunt ombuigen naar iets dat realistischer is.
Voordat je je zorgen maakt: ik pieker niet over de vraag of ik een goede yogadocente of coach ben. Maar dat soort gedachten heb ik in het verleden zeker wel gehad. Heb jij ook een favoriete piekergedachte? Laat het mij gerust via een reactie weten!