Mentaal en Fysiek Vitaal

Verlaag je stress, slaap beter en voel je energieker

Geen parkeerplek te vinden
Ik had begin december een intakegesprek in Amsterdam en ik was redelijk gestrest. De afspraak was aan het begin van de middag bij een chique bank aan het Rokin, centrum Amsterdam dus. Zonder goed na te denken was ik daar met de auto naar toe gereden. Ik had een lease auto van de zaak en ging eigenlijk nooit ergens heen met het openbaar vervoer. Ik was ruim op tijd in Amsterdam. Het grote probleem was echter dat er nergens een parkeerplek te vinden was. Langzaam namen de zenuwen dus toe.

Ik was hopeloos te laat
Het is al even geleden, mobiele telefoons waren er nog niet, dus ik kon niet bellen om te vertellen dat ik onderweg was. Na vele rondjes rijden had ik eindelijk een plek gevonden, uiteraard niet echt om de hoek. Met als gevolg dat ik een kwartier te laat op de afspraak was. Met het schaamrood op mijn kaken liep ik het gebouw binnen en meldde ik mij bij de receptie. Ondertussen was er een compleet orkest in mijn hoofd: deze opdracht kon ik wel vergeten! Wie zou mij inhuren als ik niet eens op tijd kon komen? En wat zou mijn eigen accountmanager hier van vinden? Dit ging ongetwijfeld consequenties hebben.

Toch kreeg ik de opdracht!
De IT-manager waar ik de afspraak mee had kwam aanlopen, samen met nog twee heren. Snel overwoog ik wat ik zou zeggen. En uiteindelijk was dat simpel: gewoon de waarheid. Er niet omheen draaien. Bij mijn planning had ik geen rekening gehouden met de extra drukte door mensen die nog op het laatste moment sinterklaas inkopen moesten doen. Daardoor was ik dus een kwartier te laat.

Het bleek dat ze mijn eerlijke verklaring voor mijn te laat zijn erg waardeerden. Niet er om heen draaien, niet iemand anders de schuld geven. Ik had zelf namelijk een inschattingsfout gemaakt. De man vertelde dat hij het zich goed kon voorstellen dat het lastig was geweest om een parkeerplaats te vinden en hij vond dat ik ondanks de sinterklaas drukte toch nog zo op tijd was. Er ontstond direct een open en ongedwongen sfeer, mijn stress was weg en het gesprek ging prima.

In het vervolg toch maar met de trein naar Amsterdam
In de periode dat ik bij dit bedrijf gewerkt heb, ben ik uiteraard in het vervolg toch maar met het openbaar vervoer gegaan. Geen parkeerstress meer!

Stress ontstaat niet alleen door ingrijpende gebeurtenissen. Natuurlijk geeft bijvoorbeeld een overlijden een flinke stress. Maar chronische stress ontstaat meestal door een opeenstapeling van stressvolle situaties, zoals mijn parkeerstress. Als je regelmatig dit soort stressvolle situaties meemaakt en niet goed daar mee om kunt gaan, dan bouwt de stress zich op in je lichaam en kan chronische stress ontstaan. Chronische stress zorgt voor uitputting van je lichaam met vermoeidheid en allerlei klachten tot gevolg.

 

TIPS bij stress

  • Beweeg! Door te bewegen kun je de adrenaline, die je lichaam opbouwt tijdens een stressvolle situatie, verbruiken zodat je lichaam hormonaal weer meer in balans komt. Kies een manier van bewegen die je leuk vindt en die bij jou past. Je kunt een rondje in je eentje gaan wandelen, maar misschien past een groepsles bij de sportschool of yogaschool beter bij je.
  • Zorg dat je iedere dag een ontspanningsmoment voor jezelf creëert. Ik hoor vaak dat daar geen tijd voor is. Als jij ook geen tijd hebt voor ontspanning, dan is dat een teken dat het nog belangrijker wordt om meer ontspanning in te bouwen. Maak tijd voor je ontspanning, iedere dag! Doe iets wat je leuk vindt. Yoga is uiteraard een goed idee. Maar even met een tijdschrift in het zonnetje zitten kan ook heerlijk ontspannen zijn.
  • Blijf gezond eten. In stressvolle periodes is de kans groot dat je jezelf geen tijd gunt om gezond te eten. Zelf heb ik vroeger ook vaak de lunch op mijn werk overgeslagen. Dat is zo slecht voor je! Stress verbruikt veel voedingsstoffen, dus juist in een stressvolle periode is het heel belangrijk dat je goed en gezond blijft eten.

Hoe is het met jouw stressniveau?

Ervaar jij veel stress in je leven en weet je even niet meer hoe het nu verder moet? Misschien ben je bang dat je in een burn-out komt als je nu geen stappen onderneemt. Neem dan contact met mij op, dan kunnen we samen bespreken hoe ik je met coaching en/of yoga kan begeleiden. Je hoeft het niet alleen te doen!