Mentaal en Fysiek Vitaal

Verlaag je stress, slaap beter en voel je energieker

Soms zit het even niet mee in je leven. Herken je dit?

  • Je bent je baan kwijtgeraakt en voelt je afgewezen
  • Je bent een dierbaar persoon verloren en vind het lastig je leven weer op te pakken
  • Je hebt gezondheidsklachten en kunt niet meer doen wat je gewend bent
  • Je voelt dat je niet lekker in je vel zit
  • Je bent overspannen of hebt burn-out klachten
  • Je zit in de overgang (of je vermoedt dat) en je vraagt je af wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen
  • Je vindt dat je meer moet gaan bewegen, maar het lukt je niet
  • Je twijfelt over een carrière switch

Allemaal voorbeelden van situaties die veel stress opleveren. Als vitaliteitscoach en yogatherapeut kan ik je begeleiden in het zoeken naar een manier om jouw stress te verlagen zodat je je weer energieker voelt en meer rust ervaart.

Mogelijkheden

Wandelcoaching

Bij wandelcoaching bespreken we jouw coachvraag al wandelend buiten in de natuur. De omgeving gebruiken we daarbij als inspiratie voor het vinden van jouw antwoorden.

Deze vorm van coaching is vooral geschikt bij concrete vragen waar je begeleiding voor zoekt. Daarnaast is deze losse sessie geschikt als een soort “APK”-keuring na een eerder gevolgd coachingstraject.

Voor een sessie van 1,5 uur in de omgeving van Gouda betaal je 95 euro.
Een andere locatie is ook mogelijk, dan betaal je een meerprijs voor de reiskosten/reistijd. Wil je een losse coachingssessie, maar wil je niet wandelen? Geen probleem, dat is natuurlijk ook mogelijk.

Individueel coachingstraject

Ik begeleid jou in een coachingstraject met een looptijd van 3 maanden. In dit traject kijken we naar hoe jij je weer fit kunt gaan voelen. In het traject leer ik je ontspannings- en ademoefeningen, we kijken naar gezonde voeding, beweging en je slaap.

Dit coachingstraject is vooral geschikt als je slecht slaapt, stress ervaart en een burn-out wilt voorkomen of juist herstellende bent van burn-out. Maar ook als je lichamelijke klachten hebt, overgangsklachten of wellicht iets te zwaar bent.

Duur: 3 maanden, met daarin 6 coachingssessies
Investering: 495 euro voor het hele traject
Locatie: in mijn praktijk (Gouda), online en/of buiten wandelend

Jolanda hielp me door me te laten ervaren wat  meditatie kan doen.  Ik heb daardoor gevoeld waar de plek in mijn lijf zit vanwaar ik naar m’n verdriet,  stress of onrust kan kijken zonder er kopje onder in te gaan.  Het was speels, rustgevend en vernieuwend. Jolanda’s uitnodigende manier van  vragen hielpen me om na te denken hoe ik het mediteren maar ook het opschrijven van ervaringen waar ik blij en gelukkig een plaats kon geven in mijn dagelijkse routines.

Haar  vragen zorgden ervoor dat ik de voornemens die ik in gedachte al wel maakte  meer tot leven kwamen, reëler werden, klaar voor de uitvoering.  Een aanrader!

Dorothea

Onlangs heb ik een outdoor coachsessie bij Jolanda gedaan. Naast dat het heel ontspannen wandelen is, heeft het mij ook heel veel inzichten gebracht door de vragen die zij stelt. Dat gaf heel veel stof tot nadenken maar ook veel antwoorden en praktische adviezen waar ik iets aan had!

Ook viel mij op hoeveel kennis van zaken Jolanda heeft op verschillende gebieden. Al met al beveel ik het iedereen aan om één of meerdere keren met haar af te spreken als je op zoek bent naar antwoorden of persoonlijke groei!

Janita

Ik heb met Jolanda een coachingstraject gedaan van 5 sessies met als doel om me weer beter in mijn vel te doen zitten. Ze heeft me geholpen om mijn slaap-, voedings- en beweegpatroon in kaart te brengen en aangegeven (met onderbouwing) waar de verbeterpunten zaten. Ook heeft ze tips en trick gegeven om beter met stress om te gaan, pieker- en ontspanningsmomenten in te lassen en op zoek te gaan naar datgene wat me energie geeft. Jolanda is rustig en beheerst in haar werkwijze maar enthousiast in haar persoonlijke begeleiding. Ik heb er zeker iets aan gehad.

Anita

Halverwege vorig jaar (2020) merkte ik dat ik kilo’s aan het vergaren was. Te verklaren, want corona heeft mij doen besluiten om met de auto naar het werk te gaan en niet meer met trein en fiets. Voor de goede orde, mijn werk en ik overbrugde 78 km. Werk in de ouderenzorg, dus naar mijn idee zeer verstandig om de train te vermijden. Drukdrukdruk, vroeg ontbijten, lunch achter de computer en soms vergeten en bekaf thuis. Na 5 maanden kon ik mijn broeken niet meer aan, ik werd dikker.
Langzaam bekroop mij een ontevreden gevoel, een algeheel ontevreden gevoel en wist: ‘Nu moet ik iets gaan ondernemen’. Waar kan ik aan beginnen? Aan mijn gewicht. Maar lijnen begrijp ik niet en heb mijn hele leven bij moeten eten, ipv af te vallen. En, detail, de overgang, geen menstruatie meer, hahaha! Heel fijn, inderdaad, aan de andere kant veranderen hormonen ook iets in je. Dat voelde ik eenvoudigweg en wist mij geen raad en zat vast.
Op zoek gegaan naar iemand die mij zou kunnen ondersteunen en daar kwam Jolanda in beeld. Zij kon mij vast vertellen wat ik moest doen of laten. En dat is zo! Niet makkelijk, want je moet het zelf doen, maar het is zo veel eenvoudiger nu ik begrijp wat er gebeurt in mijn lijf. Bovendien is Jolanda van nature een vriendelijk mens en laat zich op een geduldige manier beslist niet afleiden van waar het over gaat.
Kortom, ik werd vorig jaar ongelukkig en had daar ook nog eens geen reden toe, vond ik, omdat het leven goed voor mij is. Ongetwijfeld herkenbaar voor een aantal mensen die dit lezen.

Kennis maken met Jolanda en gaan met die banaan! Waar ik enorm van opkeek is wat voeding kan doen met de algehele gesteldheid van je lijf en dus uiteindelijk ook het welbevinden. Kleine aanpassingen zoals veel meer groenten (en dan bedoel ik een pond per dag), plastic vermijden (olijfolie etc), ipv sojamelk overgegaan op havermelk, veel meer vezels en 75% minder cafeïne. Dat was de eerste stap, daarna ontspannen, je hoort het goed, ontspannen. Een zoektocht wat past, want jaja, als ik lekker bezig ben ontspan ik ook, dacht ik. Niet dus. Ontspannen in de vorm van tijd voor jezelf, bewust van mijn lijf en respect voor de dingen om mij heen. Meditatie oefeningen, starten met een paar minuten per dag en daarna mooie meditaties opzoeken via youtube, ik meen het, het kan allemaal! Storytel aangeschaft en uren wandelen met een luisterboek op mijn hoofd. Werkt voor mij als een tierelier, echt heerlijk. En dan niet uren achterelkaar wandelen, nee, een half uur en soms een uur per dag. Bewegen is ook ontspannen. Jolanda kan haarfijn uitleggen wat het sympathisch en parasympatisch systeem is, hoe je het aanwakkert of juist tot rust brengt. Zij kan je leren om er invloed op te hebben.
Heb er inmiddels zelf invloed op, dat kan echt iedereen met de juiste begeleiding. Het heeft direct invloed op je lijf en gemoed. Oh ja, ademhalingsoefeningen, naast dat ze grappig zijn, het werkt! Inmiddels heb ik mijzelf getraind en zelfs op de fiets of op het toilet als je de drukte van het werk even van je af wil schudden.
Krachttrainingen horen er ook bij en dat is het enige waar ik echt moeite mee heb om die vol te houden, maar ik doe het wel. Minder dan aanbevolen, maar doe het wel.

In een korte tijd heb ik mijn gewicht op orde, weet wat ik wel en niet moet doen (mag een beetje schommelen van mij) en zoek de leuke dingen op, niet te spartaans. Dat laatste zeg ik, omdat ik die neiging heb. Niet doen dus, je mag jezelf ook wel eens wat gunnen.

Jolanda ondersteund op individuele basis, dus wat past het beste, in dit geval, bij mij. Zij geeft tips, oefeningen en geeft les in ‘wat gebeurt er in je lijf bij stress en ontspanning’ en belangrijker, zij kan je leren hoe hier meer invloed op te hebben. Oefenen en oefenen, training voor jezelf. Heerlijk! Jolanda geeft rust laat zich niet afleiden door mijn drukte, haha! Ze schrijft van elke afspraak een verslag en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog plezier van. Ik lees het terug om ervoor te waken niet terug te gaan naar mijn oude gedrag mbt bijvoorbeeld voeding en bewegen. En het vertellen aan je vrienden en familie, dat helpt ook om steun te krijgen en mijn vrienden zeiden: Dat is ook verstandig, ik wil wel horen hoe het was.

Jolanda vindt niets raar of gek, dat is helemaal tof. Mocht je jezelf ook maar een beetje herkennen in mijn verhaal, gun jezelf Jolanda. Ga kennis maken, kijk of het wat is, niet geschoten altijd mis zeg ik altijd. De situatie die je herkent is waarschijnlijk net als de mijne, maar dan een half jaar terug. Het is nu een stuk beter. En dat gun ik jou ook.

Candide